Tim's kaasfondue

Voor het bereiden van kaasfondue bestaan er tientallen verschillende recepten. Het recept die wij aanraden is heel simpel en hebben we geleerd van een Zwitserse chef.

Benodigdheden:

  • Kaas; men rekent op ongeveer 200 à 250 gram kaas per persoon. -- Welke kaas gebruik ik het best voor kaasfondue? --
  • Wijn (of een andere drank naargelang het recept)De standaard hoeveelheid is de helft van het gewicht in kaas. Heb je dus een kilo kaas dan heb je een halve liter wijn nodig.
  • Bloem, reken op ongeveer een koffielepel bloem per 250 gram kaas
  • Knoflookteentje
  • Peper en nootmuskaat om af te kruiden
  • Brood, bij voorkeur geen te vers brood of brood dat enkele uren vooraf in blokjes is gesneden
  • Eventueel een gaasje kirsch

Bereiding:

Tim's Kaasfondue Wrijf de caquelon in met een gekneusd teentje knoflook

  • Neem de gemalen of in kleine blokjes gesneden kaas en meng hieronder de wijn en de bloem tot een smeuiige massa.
  • Warm de kaasmassa voorzichtig op onder voortdurend roeren. Gebruik hiervoor bij voorkeur een houten lepel en roer in een achtvorm. Het opwarmen kan je meteen in de caquelon op het kaasfonduestel of in een kookpot op je eigen vuur doen.!!! Let erop dat je het vuur niet meteen te hoog zet. Wanneer de kaasfondue te snel opwarmt en gaat koken bestaat de kans dat hij gaat schiften.
  • Kruid af naar smaak met peper en nootmuskaat
  • Werk indien gewenst af met een glaasje kirsch of andere vruchtenbrandewijn
  • Giet de smeuiige massa in de caquelon en serveer op tafel op een komfoortje(brander). De vlam moet de fondue lichtjes laten sudderen en niet volop laten koken.
  • Serveer met uitjes, augurken, aardappelen in de schil en een slaatje

Naar believen kan je extra garnituren bijserveren om bij de fondue te eten of in de kaas te dopen. Serveer bijvoorbeeld wat gerookt of gedroogd vlees bij de fondue of een mengeling van groenten zoals gestoofde champignons, wortel, bloemkool,...
Of wat dacht je van scampi`s, stukjes appel of peer of olijven en zongedroogde tomaatjes!